Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

ΑΦΙΕΡΩΜΑ στα 65χρονα της ΕΠΟΝ



ΤΑ 65ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ Ε. Π. Ο. Ν.


Στις 23 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 65 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ . Η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νεολαίας [ Ε. Π. Ο. Ν. ], η μεγάλη αυτή οργάνωση της νέας γενιάς που συγκέντρωσε κάτω από τη σημαία της στην πορεία της ανάπτυξή της 600.000 νέους και νέες και τους οδήγησε στην πάλη για την Εθνική Απελευθέρωση , για κατάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας για τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο. Ιδρύθηκε στην Αθήνα μέσα στην πάλη του λαού της Ελλάδας κατά των κατακτητών και στην Γερμανική βάναυση καταπίεση, απαγορεύσεων, εκτελέσεων ,στις 23 Φλεβάρη 1943 , ύστερα από μακροχρόνια προετοιμασία. Τιμώντας τα 65χρονα της ηρωικής ΕΠΟΝ και θέλοντας να αναδείξουμε τα χρυσές σελίδες της ιστορίας της νεολαίας και του λαού μας που σκόπιμα αποκρύπτονται από την κυρίαρχη τάξη , η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ δημοσιεύει ένα αφιέρωμα για τα 65χρονα της ΕΠΟΝ Βέβαια σε ένα άρθρο δεν είναι δυνατόν να αναδεικνύεται η πολυθεματικότικότητα της δράσης της ΕΠΟΝ, η ακατάβλητη δύναμή της , ο ηρωισμός των «απλών» και « καθημερινών» ανθρώπων, πολύτιμες παρακαταθήκες και διδάγματα στη σημερινή πάλη για την απελευθέρωση του ανθρώπου από την εκμετάλλευσή του, για τα δικαιώματα σε μόρφωση , δουλιά , για μια κοινωνία δίκαιη.


Η ίδρυση της ΕΠΟΝ υπήρξε φυσιολογικός καρπός της μεγαλειώδους συμμετοχής της ελληνικής νεολαίας στον ηρωικό απελευθερωτικό αγώνα του Λαού μας και αφετηρία για μια νέα, πιο αποφασιστική συμβολή των ενωμένων δυνάμεών της στην ιερή απελευθερωτική εξόρμηση του έθνους μας . Οι κοινοί σκοποί των οργανώσεων νεολαίας που υπήρχαν και δρούσαν ήδη, η ανάγκη του συντονισμού των ενεργειών και της δράσης τους για μια πιο αποτελεσματική συμβολή στην πάλη για την απελευθέρωση της πατρίδας από τη χιτλερική τυραννία οδήγησαν τις οργανώσεις αυτές στην απόφαση να ιδρύσουν μια ενιαία εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση νέων με σκοπό την πάλη για τη ζωή , τη λευτεριά, τη λαοκρατική λύση του εσωτερικού προβλήματος της χώρας.


Ακριβώς αυτό το πρόβλημα είχε απασχολήσει την Κεντρική Επιτροπή του Ε. Α. Μ. ΝΕΩΝ σε ειδική σύσκεψη που συνήλθε στις 14 Γενάρη 1943 όπου είχαν οργανωθεί όλοι οι νέοι που πάλευαν κάτω από τις γραμμές και τους σκοπούς του ΕΑΜ στις πόλεις και στα βουνά αντάρτες . Στη συνέχεια την 1η Φλεβάρη συνήλθαν σε κοινή σύσκεψη τα καθοδηγητικά όργανα των νεολαιίστικων οργανώσεων της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας [ΟΚΝΕ] , Λαϊκής Επανάστασης Νεολαίας [ Λ.Ε.Ν. ]και Σοσιαλιστικής Επαναστατικής Πρωτοπορίας Ελλάδας [ΣΕΠΕ] και που σαν αποτέλεσμα αυτών των συσκέψεων ήταν νέα σύσκεψη με πρωτοβουλία της Κ. Ε. του Ε,Α.Μ. ΝΕΩΝ , πλατιάς σύσκεψης στις 23 Φλεβάρη 1943 στην Αθήνα στην οποία πήραν μέρος αντιπροσωπείες 10 νεολαιίστικων οργανώσεων από διάφορες περιοχές της χώρας. Οι οργανώσεις αυτές που αποφάσισαν την ίδρυση μιας Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης της Νέας Γενιάς ήσαν . Η Αγροτική Νεολαία Ελλάδας, Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλλική Νεολαία , Ενιαία Μαθητική Νεολαία, Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης [ΕΝΑΡ] , Θεσσαλικός Ιερός Λόχος [ΘΙΛ] Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία [ΛΕΝ] Λεύτερη Νέα, Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας [ ΟΚΝΕ ] Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδας [ΣΕΠΕ] και Φιλική Εταιρεία Νέων .


Σύμφωνα με το ιδρυτικό της οι σκοποί της ΕΠΟΝ καθορίστηκαν οι εξής «……. α } Εθνική Απελευθέρωση με βάση την ακεραιότητα της Ελλάδας β }Η εξόντώση του φασισμού τώρα και στο μέλλον με οποιαδήποτε μορφή και αν παρουσιαστεί. Αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας έτσι που όλες οι εξουσίες να απορρέουν από την κυρίαρχη θέληση του λαού. γ }Η καταπολέμηση των πολέμων και η υπεράσπιση της ειρήνης με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης και της αδελφικής συνεργασίας όλων των λαών και των νεολαιών και ειδικά της Βαλκανικής δ } Η υπεράσπιση των οικονομικών πολιτικών εκπολιτιστικών και μορφωτικών δικαιωμάτων και επιδιώξεων της νέας γενιάς .


Οι επονίτες και οι επονίτισσες μπήκαν με όλη τη φλόγα της νιότης τους στο σκληρό και αιματηρό αγώνα κατά του φασισμού για την ελευθερία τη δημοκρατία και την αναγέννηση της πατρίδας μας και με τους πλούσιους και ηρωικούς αγώνες και τις τεράστιες θυσίες τους αναδείχθηκαν αντάξιοι των ηρωικών παραδόσεων του λαού μας . Κοντά στους κομμουνιστές τα μέλη της ΕΠΟΝ σε όλη την διάρκεια του εθνικοαπελευθεροτικού αγώνα στις πρώτες γραμμές των αγώνων του ελληνικού λαού στις πόλεις για την επιβίωσή του , για τη ματαίωση του εξοντωτικού σχεδίου των χιτλερικών να τον επιστρατεύσουν , στάθηκαν παντού προτωμάχοι και οι οργανώσεις τους απλώθηκαν ως το πιο μικρό χωριό της Ελλάδας. Τα ελληνόπουλα παλαίβοντας από τις γραμμές της ΕΠΟΝ τον κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες τους διαπαιδαγωγήθηκαν με το πνεύμα του φλογερού πατριωτισμού και της θυσίας.


Πάνω από 35.000 ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες κατατάχτηκαν και πολέμησαν στις γραμμές του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού [ ΕΛΑΣ] στα βουνά,στις πόλεις. Με εντολή του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ έγιναν σε όλη τη χώρα,στις μεραρχίες και στα τάγματα , ομάδες και διμοιρίες της ΕΠΟΝ , με τρία κύρια « μέτωπα» . Το πολεμικό, το διαφωτιστικό και το εκπολιστικό – ψυχαγωγικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: