Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ και ΛΥΚΟΦΙΛΙΑ


Διαβάζοντας το δημοσίευμα για τις… Κασσάνδρες, που φαίνεται παραπλεύρως, κάτι δεν μου πήγαινε καλά.


Η αλήθεια είναι πως πρώτη μου σκέψη ήταν ποιους να εννοεί ως Κασσάνδρες ο συντάκτης του δημοσιεύματος, Κασσάνδρες μάλιστα που να υπολόγιζαν, όπως χαρακτηριστικά λέει, σε αποπομπή του νυν δημάρχου από το δημαρχιακό αξίωμα. Και αυτό για τον πολύ απλό λόγο ότι αν πράγματι υπήρχαν θα πρέπει να ήταν από την ίδια την παράταξή του δημάρχου, αφού σε περίπτωση αποπομπής του, ένας από τους ήδη δημοτικούς συμβούλους αυτής της παράταξης θα έπρεπε να πάρει τη θέση του δημάρχου. Άρα ούτε ο Κ. Πόγκας ούτε ο Γ. Αργυριάδης που δεν εκλέχτηκαν δημοτικοί σύμβουλοι , αλλά ούτε και κάποιος από τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέχτηκαν με το ψηφοδέλτιο του κ. Παρασκευή είχαν όφελος από μια πιθανή τέτοια εξέλιξη, όσον αφορά στη θέση του δημάρχου.


Διαβάζοντας πιο προσεκτικά το δημοσίευμα δεν βρήκα κάτι σπουδαίο και διαφωτιστικό σχετικά και σκέφτηκα ότι το πρωτοσέλιδο ίσως να ήταν γραμμένο έτσι (τα γνωστά «δημοσιογραφικά κόλπα» που τραβάνε την προσοχή) ή πράγματι ο συντάκτης ξέρει κάποιους που υποσκάπτουν το δήμαρχο αλλά για δικούς του λόγους δεν θέλει να αποκαλύψει κάτι τώρα και απλώς θέλειi να το θίξει για να προειδοποιήσει ακριβώς ότι κάτι γνωρίζει


.


Προχωρώντας τις σκέψεις μου παραπέρα όμως . θυμήθηκα ποια ακριβώς ήταν η Κασσάνδρα της μυθολογίας μας και για του λόγου το αληθές ανέτρεξα και βρήκα πληροφορίες τις οποίες και παραθέτω. H Κασσάνδρα λοιπόν είχε λάβει από τον Απόλλωνα την ικανότητα να μαντεύει το μέλλον, είχε όμως παράλληλα τιμωρηθεί να μην πιστεύουν τις προφητείες της. Η μεταφορική σημασία της έννοιας που εδώ φαίνεται να χρησιμοποιείται θα είχε βεβαίως αξία αν στο ρεπορτάζ φωτιζόταν περισσότερο ποιοι ήταν εκείνοι που υπολόγιζαν στην αποπομπή του δημάρχου από το δημαρχιακό αξίωμα. Αλλιώς και όσο αυτό δεν διασαφηνίζεται έστω και με νεότερο δημοσίευμα οι υποψίες είναι πολλές και πέφτουν όπως είπαμε κυρίως στους νυν εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους του κ. Λουκά αλλά και σε άλλους της παράταξης του , γιατί αυτοί και μόνον αυτοί θα είχαν οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη.

Η σιωπή αυτών ακριβώς των συνεργατών του δημάρχου(αντιδημάρχων προέδρου δημοτικού συμβουλίου, άλλων προέδρων σε διάφορα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, αλλά και των υπόλοιπων δημοτικών συμβούλων της παράταξης του δημάρχου) πάνω σε αυτό το θέμα όπως ο καθένας πλέον καταλαβαίνει στην προκειμένη περίπτωση μόνο «χρυσός» δεν είναι

Τέλος και επί της ουσίας του δημοσιεύματος μιλώντας σκέφτομαι πως το είδαμε κι αυτό στο Λαύριο (φαίνεται μένουν πολλά να δούμε ακόμα). Είδαμε δηλαδή μια τοπική εφημερίδα (όλα δείχνουν πως υποστηρίζει την παράταξη του δημάρχου) να είναι υπερήφανη που ο δήμαρχος ναι μεν παρανόμησε (σε κανένα σημείο του δημοσιεύματος δεν επιχειρεί να υπερασπίσει το δήμαρχο ότι ενήργησε σωστά και νόμιμα) αλλά δεν έφαγε ποινή που θα του στερούσε το δημαρχιακό αξίωμα.

Πώς να χαρακτηρίσει κανείς μια τέτοια υπερηφάνεια έναν τέτοιο πανηγυρισμό πρέπει να το αφήσουμε σε μελλοντικούς γλωσσολόγους να βρουν τις λέξεις και τις έννοιες να το πράξουν. Απ’ ότι γνωρίζω μέχρι τώρα δεν πρέπει να υπάρχει κάτι που να περιγράφει αυτή την πτώση των αξιών.

Όμως και για να τελειώνουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η Κασσάνδρα συμβούλεψε τους Τρώες να μη βάλουν μέσα στην πόλη το Δούρειο ίππο. Κι αυτοί ως συνήθως δεν την άκουσαν. Με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δεν γνωρίζω αν ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου θέλει να χτυπήσει καμπανάκι σε κάποιους μέσα στην παράταξη Λουκά ή και στον ίδιο το δήμαρχο, διαλέγοντας να παίξει μ’ αυτόν τον τρόπο το ρόλο της Κασσάνδρας που ταυτόχρονα λοιδορεί, όμως από τα γραφόμενα και όσα άλλα δε γράφονται παρά μόνο λέγονται σε κατ’ ιδίαν μάλιστα συζητήσεις που έχουμε ακούσει (όπως το ποιος θα κληθεί να πληρώσει τυχών αποζημιώσεις στους δικαιούχους (το ταμείο του Δήμου ως Οργανισμού ή ατομικά όσοι πήραν την παράνομη απόφαση της μη πρόσληψης των επιτυχόντων κ.λ.π.) ίσως να μην υπάρχουν Κασσάνδρες δίπλα στο δήμαρχο, σίγουρα όμως φαίνεται πως υπάρχει λυκοφιλία Ας προσέξει λοιπόν ο κ. δήμαρχος τα της παράταξής του στο μέλλον. Γιατί όσους προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική οι κρατούντες αφού κάνουν τη δουλειά τους, τους πετάνε. Πάλι ο μύθος της Κασσάνδρας με το τέλος της από την Κλυταιμήστρα είναι διδακτικός και σ αυτό το σημείο.

Επίσης συμπεράσματα πρέπει να βγάλουν και οι ψηφοφόροι. Δεν μπορεί με ελαφρά επιχειρήματα να ψηφίζει ο πολίτης τάχα τοπικά «το γνωστό μου» και το «λαυριωτάκι» και μετά να κλαίει για την χαμένη του ψήφο. Αν μη τι άλλο σε μια πόλη σαν το Λαύριο όλοι οι υποψήφιοι είναι λαυριώτες και γνωστοί με όλους. Άρα άλλα κριτήρια πιο σοβαρά πρέπει να κυριαρχήσουν. Από το βήμα της «Φωνής της Λαυρεωτικής» γίνεται και θα συνεχιστεί γόνιμη συζήτηση όσον αφορά αυτό το θέμα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: