Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΣΟΥΝΙΟΥ



Κοινοβουλευτική Ομάδα


Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ


Τηλ. 2102592213 2102592105 2102592258 fax 2102592155


e-mail ko@voulikke.gr http://wwwkke.gr/


Γραφεία Βουλής 2103708169 fax 2103707410



ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Πολιτισμού.


Θέμα: Για τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου.



Κύριοι υπουργοί,


Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου είναι από τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής. Έχει το 50% του πευκοδάσους της Αττικής και εκτείνεται σε 26000 στρέμματα. Από τα 26000στρέμματα τα 7000 είναι απολύτου προστασίας (πυρήνας) και καλύπτει εκτός του πευκοδάσους και αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους.


Τα «κροκοδείλια δάκρυα» της κυβέρνησης για το περιβάλλον δεν μπορούν να κρύψουν την σκοπιμότητα της ανεπάρκειας της συνολικής προστασίας του εθνικού δρυμού. Ενώ έχουν επισημανθεί κατ’ επανάληψη τα κενά στο Δασαρχείο και την πυροσβεστική Λαυρίου, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο ενίσχυσης με μόνιμο προσωπικό, αλλά και τον ανάλογο τεχνολογικό εξοπλισμό. Τα χρήματα που δίνονται για την πυροπροστασία δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τα τεράστια κενά.


Τα κενά έχουν ως αποτέλεσμα την μη διάνοιξη των δασικών δρόμων μέχρι και τα τέλη Μάη, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει μέχρι το τέλος Μάρτη. Ενώ η πυρασφάλειά του δρυμού έχει παραχωρηθεί στην ουσία στον εθελοντισμό. Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν μπορεί να καλύψει με επάρκεια την όλη περιοχή και σε περίπτωση πυρκαγιάς φεύγουν από την περιοχή όλα τα οχήματα σε μεγάλες αποστάσεις και παραμένει μόνο ένα!.


Στις 29 Μάη ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο του Λαυρίου μία περιβαλλοντική μελέτη η οποία έχει σκοπό όχι την διεύρυνση του πυρήνα αλλά την μεταφορά του. Η συγκεκριμένη μελέτη, όπως είπε ο δήμαρχος έγινε με περιβαλλοντικούς αλλά και οικονομικούς όρους και όπως αποκάλυψε το ΥΠΕΧΩΔΕ περιμένει πως και πως αυτή την μελέτη γιατί θέλει την μετατόπιση του πυρήνα του εθνικού δρυμού για να περάσει ο μεγάλος περιφερειακός δρόμος του Λαυρίου που θα καταλήγει στο Σούνιο. Η μεταφορά του πυρήνα του δρυμού εξυπηρετεί και άλλα οικονομικά συμφέροντα που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η μελέτη η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Λαυρίου είναι γνωμοδοτική και αποστέλλεται στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ΠΕΧΩΔΕ με έτοιμο προσχέδιο ΠΔ στο οποίο γίνεται λόγος για αλλαγή του ΠΔ του 1974.


Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου πρέπει να προστατευτεί στην ολότητά του. Να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στην Πυροσβεστική και το Δασαρχείο και να επανδρωθούν με τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό. Με ευχολόγια και εθελοντισμούς δεν μπορεί να προστατευτεί. Ο πυρήνας να μην μετατοπιστεί και η πιθανότητα διεύρυνσής του να εξεταστεί με βάση επιστημονικά δεδομένα.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι Υπουργοί.


1. Έχουν σχέση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΠΕΧΩΔΕ ή Πολιτισμού με τη συγκεκριμένη μελέτη;


2. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου να προστατευτεί από καταπατητές και εμπρηστές. Προτίθεται να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να παραμείνει (και πιθανά να διευρυνθεί) ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Σουνίου;


3. Τι συγκεκριμένα μέτρα θα παρθούν για την ουσιαστική αύξηση του μόνιμου προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου, ώστε να υπάρχει πλήρη προστασία του Εθνικού Δρυμού; .


Οι βουλευτές


Γιάννης Γκιώκας


Κώστας Καζάκος


Λίλα Καφαντάρη


Διαμάντω Μανολάκου


Γιώργος Μαυρίκος


Ευα Μελά


Δεν υπάρχουν σχόλια: